Sprečavanje i nega povreda u fudbalu

Fudbal je jedan od najuzbudljivijih sportova na svetu. Iako fudbal pruža ugodan oblik aerobnog vežbanja i pomaže u razvoju snage, koordinacije, ravnoteže, okretnosti i doprinosi osećaju timske pripadnosti, fudbaleri moraju biti svesni rizika od povreda zbog grubih startova, fizičkih kontakata i brzog tempa igre. Fudbal je jedan od 5 sportova u svetu koji najčešće izazivaju povrede kod igrača. Postoji nekoliko načina koji mogu biti od pomoći u sprečavanju povreda u fudbalu, od treniranja između polusezona, do kvalitetnog zagrevanja i istezanja pre i posle treninga i utakmica.

NAČINI ZA SPREČAVANJE POVREDA:
  • • Kompletno zagrevanje
  • • Pravilno istezanje
  • • Hidratacija je jako bitna ako bi očuvali zdravlje i smanjili pojavu grčeva
  • • Treniranje i vežbanje tokom letnje/zimske pauze kako bi bili spremni za povratak sportskim aktivnostima i sistematskom treningu
  • • Koordinacija pokreta
  • • Odmor
  • • Nošenje adekvatne zaštitne opreme tj. kostobrana i štucni, kao i kvalitetne i komforne sportske patike (kopačke)
  • • Redovni zdravstveni sportski pregledi između sezona
  • • Razgovori sa doktorom sportske medicine ili sa trenerom u koliko imate bilo kakvih nedoumica u vezi povrede ili prevencije povrede
Zagrevanje
Nezagrejani mišići su skloniji povredama, a sportisti sa slabijom fleksibilnošću mišića osećaju veću bol i osetljivost posle treninga. Da bi se sprečile ubičajene povrede mišićno-koštanog sistema u fudbalu, detaljno (temeljno) zagrevanje treba da traje najmanje 10 minuta, a ono uključuje kretanje i istezanje. Počinje se laganim trčanjem radi povećanja ukupne telesne temperature i protoka krvi u mišićima. Zatim se zagrevaju zglobovi i mišići, velikim kontrolisanim dinamičkim pokretima, kao što su iskoraci u hodu, otkloni kukovima, rotacija trupa i kružni pokreti rukama i ramenima. Potrebno je istegnuti sve velike grupe mišića i to u trajanju od po minimum 30 sekundi. Potom, rad sa lopteom i kratka dodavanja će decu zagrejati za duge pasove i nagle promene kretanja u igri. Nakon toga su deca potpuno spremna da izađu na teren.
Koordinacija
Mnoge povrede u sportu, pa i u fudbalu, su prouzrokovane nedostatkom koordinacije. Poboljšanje koordinacije pokreta se postiže upornim treniranjem i vežbanjem, dobrom koncentracijom i uz pomoć stručnih trenera koji vode treninge u školi fudbala.
Hidratacija
Fizička aktivnost poput fudbalskog treninga često dovodi do dehidratacije. Uzrok je nedovoljno unošenje tečnosti pre, za vreme i posle fudbalskog treninga. Upozoravajuću znaci su žeđ, slabost, malaksalost, mučnina, glavobolja, vrtoglavica i grčevi. Tečnost treba unositi u onoj količini koja je potrebna organizmu, a preporuka je da se popije pola litra vode 2 sata pre treninga, i još 250ml (jedna čaša) vode 10-15 minuta pre početka treninga. U koliko deca ne unesu dovoljnu količinu tečnosti, njihovo telo neće moći da se efikasno hladi pomoću znoja i isparavanja. Posle treninga, treba lagano unositi dovoljnu količinu vode i tako nadoknaditi izgubljenu tečnost.
Sportska oprema
Veoma je važno imati dobru, kvalitetnu i komfornu sportsku opremu (škola fudbala Atletik preporučuje da se uvek nose bele sportske čarape i komforne i kvalitetne sportske patike ili kopačke). Pored sportskih patika ili kopački, koje nikako ne bi smele da budu tesne (pogotovo dok su deca u razvoju), neophodne su štucne (čarape za fudbal) i štitnici (kostobrani) za zaštitu kosti potkolenice. Nemojte da štedite na kvalitetnoj sportskoj opremi, jer ona štiti Vaše dete od povreda.
Spavanje
Umor je jedan od najčešćih uzroka povreda. Nedostatak sna je važan faktor koji smanjuje koncentraciju i usredsređenost na terenu, a povećava bol, razdražljivost i nivo stresa. Iako deluje da deca poseduju nepresušan izvor energije, to nije tako. Njihovom telu je potreban i neophodan odmor.
Istezanje
Na kraju treninga istezanje se često zanemaruje iz različitih razloga - zato što decu mrzi i nije im zanimljivo, ili zbog zgusnutog rasporeda treninga.. Istezanje pomaže smanjenju bola u mišićima, oslobađa mišiće napetosti i opušta ih i održava fleksibilnim nakon napornog treninga. Za razliku od gimnastike i plivanja, fudbal ne razvija prirodnu fleksibilnost mišiča. Istezanje je posebno važno za decu koja treniraju fudbal i koja imaju slabiju prirodnu fleksibilnost mišića, jer im u tom periodu kosti rastu brže od mišića. Zdravlje dece je najbitnije trenerima naše škole fudbala, tako da je istezanje obavezan deo treninga kako bi se smanjio rizik od povreda.
Nega i siguran povratak u igru
Opšti simptomi povrede mišićno-koštanog tkiva na koje treba obratiti pažnju su bol tokom aktivnosti, bol tokom odmora, ukočenost, otok, nadutost, gubitak pokreta (smanjena amplituda pokreta), i smanjenje snage i brzine. Simptomi povrede moraju potpuno nestati pre nego što se dete "vrati na teren". Kod lakših povreda koštano-mišićnog tkiva, koje ne zahtevaju hitnu medicinsku pomoć, povređena područja treba tretirati ledom do 20 minuta na svaka 2 sata. I hladna kupka može da posluži pri oporavku. Ako se povređeni deo tela potopi u hladnu vodu, brže će se oporaviti. Na ovaj način se cirkulacija ubrzava, a srce odmara, baš kao i krvni sudovi. Stegnite detetu otok elastičnim zavojem, ali ne zatežite previše kako ne bi smanjili cirkulaciju. U koliko simptomi još uvek traju, povreda uključuje otok, bol, disfunkciju, gubitak osećaja ili nekontrolisano krvarenje, kontaktirajte obučenog stručnjaka za sportsku medicinu, kako bi procenio povredu i lečio je. Sportskim aktivnostima dete treba da se vrati kada dobije odobrenje od lekara.

Škola fudbala Atletik Beograd poziva sve zainteresovane da nas pozovu i dođu na besplatan probni trening, da zajedno zakoračimo u sportsku budućnost!

Pratite nas
TERMINI
  • PON :
    18:30 - 20:30 pm
  • SRE :
    18:30 - 20:30 pm
  • PET :
    18:30 - 20:30 pm
REGISTRUJTE SE