Prednosti fudbala za decu

prednosti-fudbala-za-decu
Utiče na zdravlje i fizičku formu
Fudbal je sport koji zahteva puno različitih pokreta, kako kod igrača, tako i kod golmana. Sve vežbe koje obuhvata fudbal pomažu deci da ostanu zdrava i da budu u formi, poboljšavajući im koordinaciju, snagu i fleksibilnost. Fudbal je zabavna fizička aktivnost uz koju dolazi mnogo blagodeti po zdravlje poput razvoja mišića, boljeg rada srca, pravilnijeg disanja, poboljšanja koordinacije i ravnoteže, smanjenja gojaznosti, zatim deluje kao preventiva nastanku telesnih deformiteta itd.
Fudbal je sjajna zabava za decu
Decu treba zabavljati i zaokupiti im pažnju. U suprotnom vrlo brzo će im biti dosadno. Dobra stvar u vezi sa fudbalom je što je to zabavna aktivnost koja uključuje razne vežbe koje pozitivno utiču na mentalno zdravlje deteta, a takođe sve zdrave navike koje dete rano stekne, koristiće duže u svom životu.
Fudbal je timski sport
Iako su individualne veštine svakog igrača važne, neophodno je igrati timski! Timski rad je jedna od najkorisnijih životnih veština koju deca nauče igrajući fudbal. Njegov pozitivan uticaj je uočljiv u porodici, školi, a kasnije i na poslu.
Međutim, biti deo tima nije samo naučiti kako raditi zajedno i deliti individualne kvalitete. Biti deo tima je, takođe, učenje dece o liderstvu i kako da prihvate poraz.
I tu nije kraj. Biti deo tima, uči decu da preuzmu odgovornost. Iako je fudbal timska igra, ona je ipak sastavljena od pojedinaca. Kakav će tim biti zavisi upravo od svakog pojedinca. Zato svaki igrač treba da da sve od sebe kako bi njegov tim bio uspešan. Ovo uči decu još jednu važnu životnu lekciju: kako da razviju zdravu radnu etiku.
Dakle, igranje fudbala pomaže deci da stvore dragocene životne veštine, kao što su disciplina, naporan i marljiv rad, donošenje odluka, rešavanje problema i komunikacija. Kroz zdravu konkurenciju, deca se uče važnosti timskog rada i saradnje, uravnotežene dobrim sportskim duhom.
Razvija motoričke sposobnosti
Deca koja mnogo vremena provode uz televizor, video igre i pametne telefone, a kasnije će sve više vremena provoditi na stolici (najčešče u nepravilnom položaju) učeći za školu, lakše gube dragocene motoričke sposobnosti. Negativne posledice svega ovoga mogu biti i nepravilno držanje, gojaznost i gubitak pažnje.
Igrajući fudbal, deca imaju priliku da na pravilan način razviju fizičku snagu i motoričke sposobnosti.
Poboljšava učenje kod dece
Deca koja se bave sportom i redovno treniraju postižu bolje rezultate u školi. Kako? Koncentracija i fokus se poboljšavaju kod dece ukoliko se bave sportom poput fudbala.
Fudbal je brza igra (sport), tako da deca uče kako da brzo i efikasno rešavaju nove izazove sa kojima se susreću.
Takođe, kroz pas-igru i kretanjem lopte od tačke A do tačke B, deca istovremeno poboljšavaju svoju vizuelno-prostornu svest.
Poboljšava raspoloženje i samopouzdanje kod dece
Deci se preporučuje bavljenje sportom. Deca treba da vežbaju i treniraju, ne samo zbog fizičke spremnosti, već i zbog poboljšaja raspoloženja i podizanja samopouzdanja.
Bavljenje timskim sportom kao što je fudbal je odličan način da vaše dete bude u formi i zdravo. I ne samo da pruža uobičajene prednosti aktivnog načina života, već pomaže deci da poboljšaju i samopoštovanje i samopouzdanje.
Fudbal socijalizuje decu
Gledanje utakmica vaših mališana može vam pomoći da okupite porodicu i prijatelje. Ovo je važno za socijalnu interakciju vaše dece.
Fudbal pozitivno utiče na osećaj pripadnosti grupi (u isto vreme dete se identifikuje kao pojedinac koji pripada većoj celini), pa nema boljeg mesta za upoznavanje novih drugara nego na terenu.
Fudbal je mnogo više od sporta, to je proces u kome deca vežbaju, igraju se i druže, stvaraju prijateljstva, a to je važan deo njihovog društvenog razvoja.
Promoviše rodnu ravnopravnost
Učestvovanje u sportu kao što je fudbal može pomoći u rušenju rodnih stereotipa. Većina škola fudbala ne diskriminišu decu po polu. Dečaci i devojčice zajedno igraju fudbal, treniraju i druže se.
Devojčice u sportu prkose pogrešnoj percepciji da su slabašne. Svaki put kada one istrče na teren, driblaju, dodaju ili šutnu loptu, svi zajedno, korak smo bliže rodnoj ravnopravnosti.
Nema sumnje da je fudbal mnogo više od sporta i da predstavlja jedan od najboljih načina da se deca pravilno razvijaju, kako mentalno, tako i fizički i emocionalno. Uči ih novim veštinama, pokretima, drugarstvu, timskom duhu, pomeranju sopstvenih fizičkih i psihičkih granica.
Fudbal je pre svega igra koja podstiče decu da se zabavljaju i uživaju u detinjstvu.

prednosti-skole-fudbala

Škola fudbala Atletik Beograd poziva sve zainteresovane da nas pozovu i dođu na besplatan probni trening, da zajedno zakoračimo u sportsku budućnost!

Pratite nas
TERMINI
  • PON :
    18:30 - 20:30 pm
  • SRE :
    18:30 - 20:30 pm
  • PET :
    18:30 - 20:30 pm
REGISTRUJTE SE