Kako probuditi želju kod dece za fudbalom

Sve više dece vodi neaktivan život koji za posledicu ima gojaznost. Jedan od uzroka ovakvog načina života je preterana upotreba tehnologije. Deca se ponašaju kao da su rođena sa mobilnim telefonima, tabletima ili kompijuterima, a za to su odgovorni njihovi roditelji. Značaj napretka tehnologije je ogroman i lako uočljiv u svim sferama života, ali preterano korišćenje savremenih uređaja kod dece može stvoriti zavisnost koja će imati loš uticaj prilikom formiranja ličnosti deteta i stvaranja zdravih životnih navika. Zahvaljujući velikom tehnološkom napretku koji nesumnjivo olakšava život, mlade generacije postaju sve više zavisne i od komfora i lažnog osećaja sigurnosti (koji idu uz njega). Današnja deca su sklona da većinu svog vremena provode za raznim električnim uređajima, umesto da se igraju napolju. Ovako se smanjuje fizička aktivnost dece što rezultira raznim lošim efektima po njihovo fizičko i mentalno zdravlje. Zbog svega toga je veoma važno gajenje osećaja sportskog duha u ranom uzrastu, jer ih uči životnim veštinama i disciplini. To je nešto što današnjoj generaciji ozbiljno nedostaje – disciplina i odgovornost koji se od njih očekuje ne samo u školi, već i kada je završe, kada zakorače u život. Opšte je poznata činjenica da je redovno igranje napolju, u prirodi, sa prijateljima ili porodicom izuzetno važno za decu. Pomaže im da postanu fizički jača i dobro je za sveukupno zdravlje, rast i razvoj dece. Ali, umesto fizičke aktivnosti napolju, deca se uglavnom opuštaju kod kuće, gledajući televizor ili igrajući igrice, što je jako loša navika koja se stiče u detinjstvu. Tek nakon što deca steknu loše navike, roditelji traže stručna mišljenja, savete i pomoć. Ukoliko se pitate kako da decu zainteresujete (podstaknete) da se igraju napolju i uživaju u fudbalu i sportu generalno, imamo za Vas par korisnih saveta:
Sve počinje prvim šutom
Šutiranje lopte prirodno dolazi kod većine dece. Izvedite dete u prirodu i stavite loptu ispred njega. Dete će, najverovatnije, šutnuti loptu, bez ikakvog podsticaja sa Vaše strane. Šut lopte dolazi prirodno bez nekog velikog napora, jer sve što je potrebno je zamah nogom, a izaziva kod deteta zadovoljstvo i osmeh. Na samom početku, bez ikakvog cilja, svrhe i potrebne veštine, dete uživa u igri i zabavlja se, što ostavlja lepu i snažnu emociju u sećanju deteta. Pa zar to ne treba da bude i jedan od glavnih ciljeva škole fudbala? Naravno!
Igra i zabava
Kada počnu da igraju fudbal deca to rade zbog zabave, bez svesti o takmičarskom segmentu. A kada je nešto zabavno, poput igranja fudbala, deca će to želeti da rade kada god imaju priliku. Iako toga neće biti svesna, vremenom će njihova sposobnost, tehnika i fizička sprema biti sve bolja. Složićemo se da i ovo treba da bude jedan od glavnih ciljeva škole fudbala, umesto takmičenja i "jurnjave" za rezultatima!
Lopta umesto igrica
Mnogi roditelji svojoj deci kupuju električne uređaje (mobilne telefone, tablete i konzole) kada god ona to zatraže. Umesto toga dovoljna je jedna lopta koja će im zameniti sve igrice ovoga sveta, a pritom će u igri uživati i biti fizički aktivna.
Gledajte utakmice zajedno
Kada ste kod kuće, gledajte fudbalske utakmice (ili nekog drugog sporta) sa decom, i uživajte u tome. Izaberite uzbudljive utakmice koje su pune golova. Ukoliko je moguće, idite sa decom na stadione i gledajte utakmice uživo. To je kvalitetno provedeno vreme kada se možete bolje povezati sa decom, učvrstiti odnose, a pritom će se kod dece povećati interesovanje za fudbal i sport generalno, i na kraju dete će početi da gaji simpatije prema određenom sportu i poželeti njime da se bavi.
Učite decu o velikim sportskim ličnostima
Pričajte deci o velikanima fudbala ili sporta generalno. Nabavite im biografije velikih igrača. Veličanstveno putovanje i dostignuća velikih fudbalera možda će podstaći Vašu decu da slede njihov put.
Ne forsirajte decu, ohrabrite ih
Fudbal je sport, igra i zabava, i on to treba da ostane. Uloga roditelja u uključivanje deteta u fudbal je da to postavi kao zabavu, a ne kao još jednu obavezu. Odrasli ljudi ne vole da budu loši u stvarima koje rade, a ni deca nisu izuzetak. Ukoliko dete uživa trenirajući fudbal, ohrabrite ga, budite mu podrška, pohvalite ga. Takođe, nemojte forsirati dete da previše trenira. To će im, nesumnjivo, usaditi radnu etiku i navike, ali ne gubite iz vida da dok vežbaju i treniraju deca treba pre svega da se zabavljaju. Cilj roditelja treba da bude dugoročan – da dete nastavi da se bavi sportom i kada odraste (zbog svih prednosti koje fudbal i sport generalno nosi sa sobom, o tome više možete pročitati u prethodnom tekstu). I ovo na kraju je jedan od glavnih postulata kojima se vodi škola fudbala Atletik, komunikacija sa roditeljima i saveti, kako roditelj treba da se postavi da bi sve dobilo svoj pravi smisao u cilju što boljeg i srećnijeg odrastanja njihovog deteta.

kako-kod-dece-probuditi-zelju-za-fudbalom

Škola fudbala Atletik Beograd poziva sve zainteresovane da nas pozovu i dođu na besplatan probni trening, da zajedno zakoračimo u sportsku budućnost!

Pratite nas
TERMINI
  • PON :
    18:30 - 20:30 pm
  • SRE :
    18:30 - 20:30 pm
  • PET :
    18:30 - 20:30 pm
REGISTRUJTE SE